Информация за Prontosan

Информация за Prontosan

Prontosan® Wound Spray

(Пронтозан® спрей за рани)

Указания за употреба

 

Показания: За почистване, промиване и овлажняване на:

а) повърхностни остри и повърхностни хронични рани (например кожни лезии, ухапвания, разкъсвания, охлузвания, рани от смачкване)

б) повърхностни изгаряния.

За почистване на входни портове за медицински изделия като трансуретрални или супрапубисни урологични катетри, PEG-[Презкожна ендоскопска гастростомия]/PEJ[Презкожна ендоскопска йеюностомия]-тръби и кожни области около хирургически стоми.

 

Характеристики: Подпомага за бързото заздравяване чрез оптимално почистване на раната и намалява образуването на раневи ръбец (белег). Намалява отделяната от раната миризма. Предотвратява инфекция на раната. За предотвратяване образуването на биофилм. Предотвратява замърсяване с MDRO (резистентни на множество лекарства микроорганизми) [MRSA (резистентен на метицилин стафилококус ауреус), VRE (резистентен на ванкомицин ентерокок), ESBL (микроорганизми, съдържащи бета лактамаза с разширен спектър). За овлажняване на раневи превръзки и по-лесно сваляне на засъхнали бинтове или раневи превръзки по време на тяхната смяна. Намалява болката. Безболезнено приложение. Не дразни кожата и тъканите. Понася се добре. Не потиска гранулацията и епителизацията. Преценен като дерматологично неутрален. Притежава добра съвместимост с материали на катетри и сонди.

 

Употреба: ПОЧИСТВАНЕ И ЛЕЧЕНИЕ НА РАНИ И ИЗГАРЯНИЯ:

Напръскайте обилно със спрей Prontosan® Wound Spray цялата рана и около раната. С това рискът от инфекция намалява и се създават оптимални условия за заздравяване на раната. След това покрийте раната с превръзка. Залепнали или засъхнали превръзки могат да бъдат овлажнени с Prontosan® Wound Spray с цел по-лесното им сваляне и избягване на болка по време на свалянето.

ТРАНСУРЕТРАЛНИ КАТЕТРИ: Щателно навлажнете стерилна марля и почистете входното място на катетъра.

PEG-[ПРЕЗКОЖНА ЕНДОСКОПСКА ГАСТРОСТОМИЯ]/PEJ[ПРЕЗКОЖНА ЕНДОСКОПСКА ЙЕЮНОСТОМИЯ]-ТРЪБИ И СУПРАПУБИСНИ КАТЕТРИ: За почистване на входен порт приложете достатъчно количество Prontosan® Wound Spray. При засъхнали превръзки напръскайте със спрея и оставете да действа в продължение на най-малко 1 минута. Подсушете околната кожа чрез попиване със стерилна марля, след което поставете нова стерилна превръзка.

ГРИЖИ ЗА СТОМАТА: Щателно навлажнете достатъчен брой стерилни компреси. Почистете околната кожа около стомата, след което я подсушете. После поставете нова превръзка. Изплаквайте щателно остатъци от сапун, мазила, масла или други почистващи раната субстанции преди употреба на Prontosan® Wound Spray.

 

Предупреждения / Противопоказания:

 • Само за външна употреба върху рани. Не употребявайте за инфузии или инжекции. Не поглъщайте.

 • В много редки случаи може да се наблюдава леко усещане за парене върху раневата повърхност след приложение на Prontosan® Wound Spray, но то изчезва след няколко минути.

 • Продукти на Prontosan® могат да причинят алергични реакции като сърбеж (уртикария) и обриви (екзантем). Анафилактичен шок е бил съобщаван в редки случаи (при по-малко от 1 на 10,000 случаи).

 • Prontosan® Wound Spray не трябва да се употребява, ако е известно, че пациентът страда от алергия към някоя от съставките или ако се подозира, че пациентът може да е алергичен към някоя от съставките.

 • Prontosan® Wound Spray не трябва да се употребява върху ЦНС, менингите, в средното или вътрешно ухо, върху хиалинен хрущял или в очите.

 • Избягвайте вдишване на аерозол от Prontosan® Wound Spray.

 • Не употребявайте в комбинация с анионни сърфактанти (повърхностно активни вещества), тъй като те могат да взаимодействат с полихексанид.

 • Поради недостатъчен клиничен опит с бременни жени и кърмачки, новородени и бебета, Prontosan® Wound Spray трябва да се употребява при тези пациенти само след внимателна медицинска преценка.

 • Употребявайте само некомпрометирани и неповредени флакони. Флакони, влезли в контакт с раната, трябва да се изхвърлят след употреба.

 • Необходима е консултация с лекар, ако раната не започне да заздравява в рамките на няколко дни или ако в мястото на раната се появи оток, зачервяване или болка.

 • Не употребявайте непрекъснато повече от 30 дни.

 

Информация за съхранение:

 • Срок на годност: 24 месеца.

 • Срок на годност след отваряне: 12 месеца.

 • Съхранение на стайна температура.

 • Съхранявайте флаконите далеч от пряка слънчева светлина.

 • Медицинско изделие – съхранявайте далеч от достъп на деца.

 

Състав / Техническа информация:

Пречистена вода, сурфактант Бетаин, 0.1% Полиаминопропил бигуанид (Полихексанид).

Външен вид и миризма: Безцветен и практически без мирис воден разтвор.

 

 • Прочетете указанията за употреба

 

Използвайте до: месец и година

 

LOT Партида №

 

 • Производител

 

12M Срок на годност след отваряне: 12 месеца

 

NON

STERILE Нестерилно медицинско изделие

 

 Съхранявайте далеч от достъп на деца

 

REF Каталожен №

 

 • Съхранявайте флаконите далеч от пряка слънчева светлина

 

Съхранявайте при температури под 25° С.

 

 

BBRAUN

 

B. BRAUN MEDICAL AG

SEESATZ 17

CH-6204 Sempach

 

Prontosan® Wound Spray

(Пронтозан® спрей за рани)

 

Почистване, промиване и навлажняване на повърхностни рани и изгаряния.